Drs. K.S.A.E. Liem

Gegevens Drs. K.S.A.E. Liem

BIG nummer: 99035842701

NAAV nummer: 01990055

KvK nummer: 09159438

AGB-Code: 03-079379

Zorgverlenersoort: 03-Medisch Specialisten

Zorgverlenerspecificatie: 0389-Anaesthesiologie

Belangrijke Side Links

(Loco)Regionale Technieken

Belangrijke Informatie

Elke behandeling behoort goed te worden uitgevoerd.

Het is in uw eigen belang dat uw arts BIG-geregistreerd is. Vraag hiernaar.

U weet zodoende dat u met een vakman te maken heeft.

➟ Het BIG register

Als u acupunctuur overweegt, vraag dan naar een arts-acupuncturist. Deze behoren ingeschreven te staan bij de NAAV, de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging.

U weet dan zeker dat uw acupuncturist medisch geschoold is en ook mediische handelingen mag uitvoeren.

➟ De NAAV

 

Pijnbestrijding & Acupunctuur

In de pijnbestrijding zijn er een scala aan behandelingstechnieken gericht op het bestrijden van pijnsensaties. Als pijnspecialist wordt je hiervoor opgeleid middels verdere specialisatie binnen het vakgebied van de anesthesiologie.

Sinds december 2017 ben ik verbonden aan het Gelre Ziekenhuis te Apeldoorn. Samen met 4 andere collega anesthesioloog pijnspecialisten (Mw. Drs. Y. Beijer, Drs. M. van Ginkel, Drs. J.F. Martina en Drs. B.J. van Praagh) ben ik in het Gelre Ziekenhuis te Apeldoorn betrokken bij de behandeling van alle soorten pijn. Het merendeel bestaat uit behandeling van lage rugklachten al dan niet met uitstralende pijnsensaties naar de benen. Behandelingen middels neuromodulatie wordt hier verricht. Een behandleing waarbij een electrode bij het reggenmerg wordt geplaatst waardoor de pijnsensaties wordt ondebroken middels electrische stimulatie. Dit wordt met een inwendige batterij geregeld. Er worden echter ook epiduroscopieën (kijkoperaties in de ruimte waar de zenuwuitlopers zich bevinden) en nucleoplastieken (het verwarmen van de tussenwervelschijf om druk op een zenuw weg te nemen) gedaan. Daarnaast worden ook aangezichtspijnen behandeld of behandelingen voor littekenpijn na een ingreep verricht, om maar enkele andere voorbeelden te noemen. Vaak zijn wij hierbij het eindstation, nadat de patiënten uiteindelijk vanuit andere specialismen naar ons worden doorverwezen. De verwijzingen komen ook via de huisartsen in de regio, of van collega’s buiten onze regio ivm onze kortere wachttijden. De patiënten hebben vaak alle hoop op ons gericht.

De acupunctuur behandeling in mijn privé praktijk :

Huisartsenpraktijk Berg en Bos, gelegen aan de John F. Kennedylaan 32, 7314 PS in Apeldoorn.

Maak hier uw acupunctuur afspraak Plan hier uw route

Vanaf 2004 tot 2017 was ik verbonden aan het Gelre Ziekenhuis in Doetinchem. In de praktijk ondervond ik echter dat de Westerse reguliere benadering van de pijnbestrijding in sommige gevallen onvoldoende effect had, waarbij de patiënt nog te veel hinder ondervond van de pijnsensaties. Hierdoor is er veelal een beperking in het algemeen dagelijks leven en vaak ook nog een gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid. Het belangrijkste aspect is dat door de pijnsensaties de levensvreugde van de patiënt en diens omgeving afneemt of ernstig wordt belemmerd. Dit heeft mij doen besluiten om mij specifiek voor de pijnbestrijding te verdiepen in de acupunctuur en hiervoor, naast mijn dagelijkse werkzaamheden, de 3 jarige opleiding tot arts-acupuncturist te volgen.

Sinds mijn certificering en registratie door de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) in juni 2008, heb ik mij vervolgens ingezet om de acupunctuur geaccepteerd te krijgen binnen de muren van het Slingeland Ziekenhuis. Ondanks verwoede pogingen van ‘non-believers’ om het tegen te houden, is na goed overleg met de directie en de volledige medische staf, het mij nu officieel toegestaan om de acupunctuur voor de pijnbestrijding in het Slingeland Ziekenhuis toe te passen. Indien patiënten geen baat (meer) hebben bij de reguliere Westerse pijnbestrijding en aan ons te kennen hebben gegeven acupunctuur te willen ondergaan, wordt door ons een nieuwe afspraak gemaakt voor de acupunctuur. Voorheen moesten wij de patiënten onverrichter zake terug verwijzen naar de huisarts voor verdere begeleiding. Gelukkig hebben wij nu ook die groep patiënten nog iets te bieden. Afhankelijk van de door de patiënt afgesloten verzekering komt de acupunctuur zelfs geheel of gedeeltelijk bij de zorgverzekeraar voor vergoeding in aanmerking.

Op het oor bevindt zich een representatie van de energiestromen van het lichaam die de acupunctuur kent als meridianen. Ook komen op het oor (orgaanspecifieke) acupunctuurpunten voor die nergens anders op het lichaam worden gevonden, waardoor het oor uitermate geschikt is voor o.a. de bestrijding van pijnsensaties. De te prikken orgaanspecifieke pijnpunten worden door mij eerst voorgestimuleerd met een electrostimulator om een beter effect te krijgen van de nog te plaatsen acupunctuurnaalden. Ik maak hierbij gebruik van kleine steriele naaldjes die maximaal 2 weken in de oorschelp blijven zitten. Over de naaldjes worden vervolgens kleine pleistertjes geplakt. Douchen, zwemmen en saunabezoek blijft gewoon mogelijk. Na de behandeling moeten, gedurende de 2 daarop volgende weken, de acupunctuurpunten door de patiënt zelf worden gestimuleerd. De patiënt kan dit doen door deze verblijfsnaaldjes per dagdeel minimaal 1 keer aan te drukken. Een voordeel van het gebruik van de verblijfsnaaldjes is dat je gedurende deze 2 weken een maximale stimulatie van de desbetreffende acupunctuurpunten kunt bereiken, waarbij het gebruik van de electrostimulator de behandeling nog verder optimaliseert.

Indien er na 3 behandelingen door de patiënt echter geen verbetering van de pijnklachten te bemerken is, wordt door mij de verdere acupunctuurbehandeling gestaakt. De patiënt wordt in dat geval weer terug verwezen naar de huisarts. De behandelingsresultaten zijn echter ronduit bemoedigend te noemen. Van de uitbehandelde pijnpatiënten die wij niet middels de reguliere Westerse pijnbestrijding verder hebben kunnen helpen, heeft ca 75% alsnog baat bij de door mij ingezette (oor)acupunctuurbehandelingen.

Meer informatie kunt u vinden op ➟www.pijnbestrijding-acupunctuur.nl .

 

 

Resultaten van Acupunctuur

Begin 2010 werden alle acupunctuurpatiënten op het resultaat geëvalueerd door een onafhankelijke pijnverpleegkundige, waarbij 47% heeft gereageerd op de retrospectieve screening.

Van deze patiënten liet 60% een pijnreductie zien, waarvan 37% een pijnreductie toonde van 50% of meer. Bij de reguliere Westerse pijnbehandelingstechnieken wordt in zo’n geval van een succesvolle behandeling gesproken.

Kijken wij naar de tevredenheidscore, dan was 79% van de patiënten tevreden tot zeer tevreden.

Deze resultaten zijn op de volgende internationale congressen gepresenteerd (posterpresentatie en/of voordracht):

  • Anesthesiologendagen 20-21 mei 2010 in Maastricht
  • 13 th World Congress on Pain 29 september-2 oktober 2010 in Montreal, Canada
  • 7 th World Congress of Chinese Medicine 1-2 oktober 2010 in Den Haag
  • 64 th Annual PostGraduate Assembly in Anesthesiology (PGA) 10-14 december 2010 New York City, USA

 

Het verhaal van een patiënt die behandeld is met acupunctuur. Een rapportage van Omroep Gelderland TV (uitzending van 8 mei 2014). Ik was destijds nog werkzaam in Doetinchem. Sinds 2017 heb ik een acupunctuur privé praktijk in Apeldoorn.Ik was destijds nog werkzaam in Doetichem. Sinds 2017 heb ik een privé praktijk in Apeldoorn en ben ik niet meer verbonden aan het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

(Vertoning video met toestemming van Omroep Gelderland)

 


Design by LiemBrothers BV